Abraham
Üye
Jasmin Moghbeli Kimdir? NASA Geçmişi Nedir?

Jasmin Moghbeli Kimdir? NASA Geçmişi Nedir?
Jasmin Moghbeli, NASA'nın yeni astronotlarından biri. İran asıllı Amerikalı olan Moghbeli, 2017 yılında NASA'nın astronot adayı seçilmişti. Geçtiğimiz günlerde ise uzay aracı pilotu olarak görevlendirildi. Bu yazıda, Moghbeli'nin hayat hikayesini, başarılarını ve uzay macerasını anlatacağız.
Moghbeli, 1983 yılında Almanya'da doğdu. Ailesi, İran İslam Devrimi'nden kaçarak Almanya'ya yerleşmişti. Moghbeli henüz 9 aylıkken, ailesi Amerika'ya göç etti. New York'ta büyüyen Moghbeli, küçük yaşlardan itibaren uzaya ilgi duydu. Babası ona uzay hakkında kitaplar okur, televizyonda astronotları izlerdi. Moghbeli, "Uzaya gitmek istiyordum. Ama bunun nasıl olacağını bilmiyordum" diyor.
Moghbeli, liseyi bitirdikten sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) girdi. Burada havacılık ve uzay mühendisliği bölümünü okudu. Aynı zamanda ROTC (Reserve Officers' Training Corps) programına katılarak askeri eğitim aldı. Mezun olduktan sonra Amerikan Deniz Kuvvetleri'ne katıldı ve helikopter pilotu oldu. Irak ve Afganistan'da görev yaptı. 150'den fazla savaş uçuşu gerçekleştirdi. Ayrıca test pilotu olarak da çalıştı.
2017 yılında NASA'nın astronot adayı seçimine başvurdu. 18 bin kişi arasından sıyrılarak 12 kişilik finale kaldı. Sonunda da astronot adayı olarak kabul edildi. NASA'nın Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nde iki yıl boyunca yoğun bir eğitimden geçti. Uçuş simülatörleri, su altında çalışma, Rusça dil eğitimi, uzay yürüyüşü teknikleri gibi konularda kendini geliştirdi.
2021 yılında ise uzay aracı pilotu olarak atandı. Artemis programı kapsamında Ay'a insanlı uçuşlar gerçekleştirecek olan Orion uzay aracının pilotlarından biri oldu. Bu görevle birlikte tarihe geçecek olan Moghbeli, Ay'a ayak basacak ilk kadın astronot olma şansına da sahip.
Moghbeli, hem kadın hem de göçmen kökenli olmasıyla da örnek bir rol model. Uzaya gitmek isteyen gençlere tavsiyelerde bulunan Moghbeli, "Hayallerinizi takip edin. Kendinize inanın ve pes etmeyin. Başarısızlıklardan korkmayın ve onlardan ders çıkarın" diyor.
Jasmin Moghbeli, uzaya gitmek için sabırsızlanıyor. Onun heyecanını ve macerasını biz de yakından takip edeceğiz.